Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Mälardalens Högskola, Campus Eskilstuna, nominerat till Guldstolen

Mälardalens Högskola, campus Eskilstuna

Mälardalens Högskolas nya campus i Eskilstuna stod klart sommaren 2020. Vi har arbetat med detta fantastiska projekt i många år och gläds nu åt att projektet blivit nominerat till Guldstolen! Utmärkelsen delas ut årligen av Sveriges Arkitekter till en utvald inredning med högt konstnärligt och innovativt värde.

Bra gestaltade läromiljöer har en stor betydelse för hur väl den pedagogiska ambitionen lyckas. Detta är något som Mälardalens högskola insett, vilket givit oss bästa möjliga förutsättningar att ta ett helhetsgrepp och skapa en invändig gestaltning med en stark identitet baserad på värme, variation och en inkännande skala.

Vi är stolta över den djärvhet som projektet visar genom att våga sticka ut, såväl i fråga om gestaltning som i valet av undervisningsformer och genomförandet av ett aktivitetsbaserat arbetssätt i en akademisk miljö.

Annika Askerblom, AIX
Mälardalens Högskola, campus Eskilstuna

Färgsättningen

Den karaktärsfulla färgsättningen är ett av projektets signum. Ett ekosystem av kulörer med täta möten mellan många färgtoner.

Mälardalens Högskola, campus Eskilstuna

När kulörer hamnar nära kroppen, i de textilier vi sitter på och mattor vi står på, förändrar de den fysiska upplevelsen. Kulörerna ger en trygghet, en närvaro.

I nära dialog med högskolan har vi formgett platser och rum som breddar formen för lärande genom att omfatta både traditionell undervisning och nytänkande pedagogik, där studenten har en mer aktiv roll. Idag är även det informella lärandet, där studierna sker utanför de lärarledda lektionerna, i fokus.

Vårt mål har varit att skapa en inre gestaltning som samlar människor. Platser där studenter, pedagoger, forskare och administrativ personal kan mötas från olika utgångspunkter och utbildningsprogram i en vänlig, inspirerande inramning.

Under Arkitekturgalan den 25 mars är det dags för prisutdelning och vi håller såklart tummarna för Mälardalens Högskolas fina nya campus i Eskilstuna!

Vårt långa samarbete med Mälardalens högskola har varit fyllt av tillit och gott samspel vilket nu syns i alla aspekter av projektet.

Annika Askerblom, AIX Arkitekter

Relaterade projekt

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.