Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Folkoperan i ny kostym

Den 14 oktober hade Tristan och Isolde premiär på Folkoperan. Det var också dagen då operan slog upp dörrarna efter en längre tids ombyggnad. AIX Arkitekter har varit engagerade som arkitekter för den omgestaltade salongen.

”Folkoperans själ utgörs dels av utmanande föreställningar, dels av sina lokaler. Salongen hade falnat och levde inte upp till Folkoperans målsättning. Vi antog utmaningen och i nära samarbete med en arbetsgrupp från Folkoperan skapade vi den nya salongen i vinrött och guld. Nya tillägg såsom läktarbarriär, trappor och stolar skapar en helhet ihop med äldre byggnadsdetaljer som har sparats och restaurerats”, säger Eva Göransson som är ansvarig arkitekt hos AIX.

Uppdraget innebar en omgestaltning av salongen, från skiss till färdigställande. Den bärande idén var att både bevara och förnya salongens uttryck och att föra vidare Folkoperans tradition in i samtiden med anpassning till moderna önskemål och krav. God tillgänglighet för alla har varit viktigt för Folkoperan och de är förutom detta mycket nöjda med såväl akustik som sittkomfort i salongen.

”Att förnya salongens uttryck och föra vidare Folkoperans punkiga tradition in i samtiden med anpassning till moderna önskemål och krav har varit utmaningen”, säger Ethem Erdogan, som är handläggande arkitekt hos AIX.

Förstudien genomfördes med 3D-scanning av hela salongen för ett precist underlag till salongsstolarnas placering och utformning, nya balkongen, tekniska installationer, antikvariska reflektioner och ett kartotek över materialbevarande. Under hela processen har den nya gestaltningen hållits hemlig och först vid premiären kunde besökarna skåda guldhavet av sammetsgula stolar och de oxblodsröda väggarna. Förutom arkitekter har inredningsarkitekt, ljussättare, tillgänglighetssakkunnig och byggnadsantikvarie medverkat från AIX.

”Det har varit en ynnest att få arbeta med Folkoperan, särskilt i tider när kulturen är viktigare än någonsin!” avslutar Lotta Cronsjö Gest, inredningsarkitekt på AIX.

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.