Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

AIX ritar nya bostäder i Solna

Vi har på uppdrag av Råsta projektutveckling tagit fram planförslag för 450 nya bostäder i Huvudsta som nu godkänts av kommunen.

– Tillsammans med Solna stad skapar vi en boendemiljö med mycket grönska och trivsamma friytor för socialt umgänge

Lisa Wikström, ansvarig arkitekt, AIX

Bebyggelsen består av tre kvarter, ett punkthus och ett parkeringshus. Ett av kvarteren kommer att innehålla en förskola med fyra avdelningar.

De kommande bostäderna ligger längs Huvudstaleden. Husen är högre mot leden och bildar en bullerskärm som skydd för de inre gröna gårdsrummen och den befintliga bebyggelsen. I söder, mot Huvudstabron, finns en högre 11 våningsdel, en port till Solna från Bromma. Utmed lokalgatorna skapas ytor för lokaler i bottenvåningarna. Husens tak blir gemensamma vistelseytor och kommer till stor del vara gröna för en bättre miljö och dagvattenhantering. Fasaderna är tänkta att utföras i ljusa sandfärgade tegeltoner varvat med betong, trä och puts i ljusa pasteller.

Planen är samordnad med en parallellt pågående plan för Solnaverket som syftar till att utöka deras verksamhet och ställa om till fossilfritt. Vi har arbetat med projektet sedan 2016, från tidiga volymskisser till nuvarande förslag.

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.