Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Invigning av ny utställning i Riksdagshuset

Förra veckan invigdes den nya gestaltningen av Kvinnorummet och Den goda gärningens rum i Riksdagshuset. Våra formgivare har skapat de två nya permanenta utställningarna som uppmärksammar några av de svenska humanitära hjältar och politiska pionjärer som verkligen gjort skillnad.

Målet har varit att tillgängliggöra och ge möjlighet till fördjupning i de levnadsberättelser som uppmärksammas i rummen samt att ge porträtten i de båda rummen samma dignitet. Form och innehåll ska inspirera och väcka nyfikenhet både hos politiker som passerar rummen dagligen så väl som skolgrupper på tillfälligt besök.

I Kvinnorummet presenteras kvinnor som tagit plats i politiken och det syftar bland annat till att öka intresset hos dagens unga kvinnor att genom politiken bidra till morgondagens samhälle. Där får vi bland annat lära oss mer om Kerstin Hesselgren, Karin Söder och Ingegerd Troedsson. Varje person gestaltas med ett porträtt, en informationsvägg och en utdragsdel där det går att fördjupa sig och läsa mer om respektive person. I Den goda gärningens rum möter vi personer som genom sitt mod, sitt engagemang och sin förmåga att övertyga gjort världen lite mänskligare.

Utställningen invigdes av talmannen Andreas Norlén och tal hölls av Åsa Lindestam, förste vice talman och ordförande för riksdagens jämställdhetsgrupp och av Brian Palmer, antropolog och religionsvetare.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.