Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Trä & Teknik 2020

I september kommer vi att medverka på mässan Trä & Teknik i Göteborg. Redan nu publicerades en artikel på mässans hemsida där bland annat vår träbyggnadsstrateg Karin Löfgren deltar i diskussionen kring hur vi ska få fart på träbyggandet.

Ur Björn Hultmans artikel på Trä & Teknik:

Klimathotet i fokus på Trä & Teknik 2020: “Vi behöver se resultat – nu!”

– Det är meningslöst att predika för redan frälsta. Vi måste få med alla: politiker, tjänstemän, beställare och byggherrar.

Magnus Falk på Trästad Sverige och arkitekterna Pi Ekblom och Karin Löfgren, initiativtagare till TränätverkA, har höga förväntningar på Trä & Teknik 2020: de vill se en bredare samverkan för att möta klimathotet.

Redan vid klimatmötet i Paris 2015 slogs fast att det mest konkreta sättet att sänka koldioxidutsläppen i byggprocessen är att bygga i trä. Och eftersom trä är det enda förnybara byggmaterialet borde det vara ett självklart val, kan man tycka. Speciellt i ett skogsrikt land som Sverige. Ändå står träbyggandet bara för en tiondel av den svenska byggproduktionen – något den ideella föreningen Trästad Sverige, som arbetar mycket med kommuner, och TränätverkA, ett nätverk för arkitekter, vill ändra på.

Båda organisationerna är involverade i fackmässan Trä & Teknik, som arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg 8–11 september i år. De medverkar bl.a. i seminarieprogrammet, bjuder in gäster och modererar. Stora förändringar krävs, menar de. Och det är kort om tid. Enligt IPCC måste kurvan för klimatutsläppen brytas senast 2030 om vi ska kunna nå målet på 1,5 graders global temperaturökning.

Då gäller det att få ordentlig fart på träbyggandet. Ganska omgående. Frågan är bara: hur ska det gå till?

Läs hela texten och diskussionen, klicka här.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.