Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Modernisering av salongen på Folkoperan

Folkoperan kommer under året att genomgå en renovering där vi fått äran att hjälpa dem. Med anledning av detta har de producerat en serie kortfilmer där vi i den första representeras av Lotta Cronsjö Gest och Eva Göransson som berättar om salongens historia och om den kommande renoveringen i denna kulturhistoriskt intressanta byggnad.

På Hornsgatan 72 i Stockholm, där Folkoperan ligger idag, låg från början en saluhall. Denna revs för 100 år sedan och i slutet av 1920-talet byggdes biografen Rio med 1000 platser och gradänger längst med sidorna, berättar Lotta. 1959 gjordes biografen om till teater och 1984 flyttade Folkoperan in.

I byggnaden finns spår från olika tider och epoker där de olika lagren gör att det känns att huset har levt och ska leva vidare, säger Eva. Det som är påtagligt slitet och använt av publiken genom åren kan ha stor betydelse för miljön och vara extra viktigt att bevara. Ett exempel på detta är ekdörrarna in till salongen. Lotta avslutar med att det även ur ett hållbarhetsperspektiv är viktigt att förstå vad man har och att ta väl hand om det.

Följ oss i våra sociala kanaler för att se kommande filmer från Folkoperan och andra uppdateringar från oss på AIX.

Längd på video:

AIX Arkitekter om salongsrenoveringen

Relaterade projekt

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.