Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Industrimark blir hyresrätter i Älvsjö

Tisdagen den 29 oktober invigdes bygget av kvarteret Kabelverket 17 som ingår i den tredje etappen i utvecklingen av Älvsjöstaden söder om Stockholm. Istället för det traditionsenliga första spadtaget najade Stockholms bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin ihop armeringsjärn tillsammans med Familjebostäders VD Jonas Schneider och NCC:s avdelningschef Annika Grönberg.

AIX har för Familjebostäder och NCC ritat det blivande kvarteret som kommer att innehålla 129 hyresrätter fördelade på två lägre huskroppar och ett höghus med 20 våningar. Kopplingen till Ericssons gamla industribyggnader har varit en viktig arkitektonisk utgångspunkt. Öppna kvartersformer med fri sikt genom kvarteren får utemiljöerna att kännas generösa. En betydelsefull del i gestaltningen har varit att aktivera bottenvåningarna för att skapa en trygg och levande stadsmiljö. Här finns lokaler, cykelverkstad, ljusa tvättstugor mot gård och trappor till de lägenheter som ligger närmast torget. Bostäderna uppförs enligt Miljöbyggnad nivå Silver och inflyttning är planerad till 2021.

–  Det är otroligt spännande att vara med i en sådan här stor satsning på hyresrätter i Stockholm. Att vi har möjlighet att rita så mycket i ett och samma område är unikt! Det har varit en hög ambitionsnivå från alla inblandade och vi tror att Kabelverket kommer att bli en levande stadsdel med fina varierade stadsrum, där husen har gedigna och vackra material som är långsiktigt hållbara och har en förankring i platsens historia, säger Jesper Engström, ansvarig arkitekt på AIX.

I och med bygget av Älvsjöstaden förvandlas nu gammal otillgänglig industrimark till en attraktiv stadsdel med 1600 nya bostäder till glädje för hela söderort. AIX har varit inblandade i utvecklingsarbetet sedan vinsten av Familjebostäders projekttävling om Kabelverksområdet 2015. Utöver Kabelverket 17 har AIX ritat ytterligare tre kvarter i området och har dessutom varit arkitekter för de nyligen färdigställda Kämpetorpshallarna som med sina två fullstora idrottshallar och intilliggande konstgräsplan redan nu betjänar skola och idrottsklubbar i området.

Relaterade projekt

Relaterat innehåll

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.