Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Första spadtaget för Uppsalas första kooperativa hyresrätter

Den 25 oktober sattes spaden i marken för de 122 kooperativa hyresrätterna som ska byggas av SKB i kvarteret Docenten i nya stadsdelen Rosendal, Uppsala. Det blir SKB:s första hus i Uppsala och vi har låtit deras filosofi om gemenskap och långsiktighet inspirera gestaltningen. Byggnaden ska främja ett hållbart liv, hysa bra bostäder med kvalitet för en blandning av människor och åldrar.

Rosendal kommer med den nya byggnaden att få en stadig och stolt avslutning mot väst och Kronoparken. Ett robust hus som kontrasterar mot skogen på andra sidan gatan och som med sitt röda tegel kommer åldras med grace, säger Mikael Uppling, ansvarig arkitekt på AIX.

Byggnaden möter upp kraven om ett miljövänligt, socialt och ekonomiskt hållbart stadsliv. Här ska det vara lätt att källsortera och leva utan bil. Huset har ett generöst cykelgarage med egen ingång. I markplan finns en gemensamhetslokal för till exempel kalas och hyresgästmöten. Planlösningen i lägenheterna kan svara upp mot livets alla förändringar. Till exempel har en normalstor trea fem separata rumsligheter som kan användas flexibelt. Mot gatan ligger butikslokaler och lägenheter med trappor som skapar stadsliv och en levande bottenvåning. Medvetna materialval och tekniska lösningar genomsyrar projektet som även ska klassas till Miljöbyggnad silver.

Spadtaget togs av Johan Edlund vd TL Bygg AB, Charlotte Axelsson ordförande SKB, Erik Pelling kommunstyrelsens ordförande Uppsala kommun, samt Eva Nordström vd SKB.

2021 ska de 122 lägenheterna stå klara för inflyttning.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.