Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Anders Rosenberg utsedd till husarkitekt för Kungliga biblioteket

Anders Rosenberg har av SFV utsetts till ny husarkitekt och generalkonsult för Kungliga biblioteket i Stockholm de kommande tre åren med möjlighet till förlängning i ytterligare 6 år.

– Det gläder mig mycket att vi fick detta uppdrag och det ska bli väldigt roligt att arbeta med Kungliga biblioteket. Byggnadens betydelsefulla verksamhet, dess intressanta byggnadshistoria och stora arkitektoniska och kulturhistoriska värden inspirerar, säger Anders Rosenberg.

Kungliga biblioteket är Sveriges nationalbibliotek som samlar in och bevarar allt tryckt material som ges ut i landet sedan 1661. 1878 flyttade Kungliga biblioteket in i sin nuvarande byggnad vid Humlegården. Huset ritades av Gustaf Dahl och uppfördes i nydanande gjutjärnsteknik med anknytning till renässans. På 1920-talet byggdes de två flyglarna till efter ritningar av Axel Anderberg.

Byggnaden innehåller många fantastiska rum, som den Stora läsesalen och Forskarläsesalen, och har även tillägg och förändringar från senare tid av mycket hög kvalitet. Kungliga biblioteket är statligt byggnadsminne sedan 1935.

– Jag ser fram emot att lära känna både byggnaden och verksamheten på djupet. Det blir en spännande uppgift som kommer att innehålla såväl utveckling och anpassning till dagens förhållanden som underhåll och förvaltning av det befintliga, fortsätter Anders.

Vi på AIX är stolta över att förutom detta mycket spännande uppdrag även ha husarkitekter för Naturhistoriska Riksmuseet, Universitetshuset i Uppsala, Kvarteret Krubban samt slottsarkitekt för Drottningholms slott.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.