Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Husarkitektuppdrag

Mona Lantzourakis utsedd till ny husarkitekt för Naturhistoriska riksmuseet

Mona Lantzourakis har utsetts till ny husarkitekt för Naturhistoriska riksmuseet de kommande åtta åren. Uppdraget inkluderar huvudbyggnaden, intilliggande forskningslokaler samt även den tillhörande marken som är en del av Nationalstadsparken.

”Jag är väldigt glad över att ha blivit Statens fastighetsverks husarkitekt för detta gigantiska byggnadskomplex. Det innebär att vi blir generalkonsult för en grupp med 10 expertområden i två plus sex år. Den nationalromantiska arkitekturen är kraftfull, uppbyggd av gedigna material med fin detaljering och den breda verksamheten inom naturvetenskapen är intressant. Det blir en jätterolig utmaning att lära känna både äldre och yngre byggnader inom objektet och dess omgivning och att sätta sig in den byggda miljöns och verksamhetens behov. AIX har redan tidigare arbetat med Naturhistoriska riksmuseet genom antikvarisk medverkan och tillgänglighetsinventering.”

Naturhistoriska riksmuseet är Sveriges största museibyggnad. Den ligger i Nationalstadsparken i Stockholm och är en monumental byggnad som ritades av arkitekten Axel Anderberg 1907-1916. Museet skulle vara tillgängligt för allmänheten i folkbildande syfte men också en institution för vetenskapligt arbete. Så fungerar det än idag.


Mona är sedan tidigare även husarkitekt för Universitetshuset i Uppsala.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.