Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Nyskapande verksamhet för unga i Tensta

I stockholmsförorten Tensta etableras en digital skaparverkstad som ska rusta unga i Järva med kompetenser, nätverk och självförtroende att möta en digital framtid.

“Det ska vara ett ställe att hänga på. En plats för både tjejer och killar. Man ska få möjlighet att lära sig om teknik, programmering, animering, grafik och design”, så formulerar sig ungdomar i Tensta i anslutning till initiativet.

AIX arbetar med en fysisk gestaltning av projektet som fått namnet TechTensta. Målsättningen är en mötesplats och ett rum för kunskapsspridning.

Till sommaren har AIX tillsammans med TechTensta uppfört en tillfällig interaktiv inredning av den befintliga gatulokalen vid Tenstagången. Genomgående i projektet är en nära dialog och ett samarbete mellan arkitekt och verksamhet. TechTensta har varit delaktiga genom hela processen – så även i byggandet av den installation som den senaste veckan dragit till sig uppmärksamhet genom att stora ballonger rör sig och ändrar färg innanför skyltfönstren till lokalen då man passerar. Glaspartierna har även folierats med citat från de ungdomar som varit med från start.

“Vi har fått väldigt positiv respons. Folk blir nyfikna. Känns som varannan person, minst, stannar upp och läser på fönstret” säger Franco Marin Rodriguez som är Tech coach och leder verksamheten under sommaren. Han fortsätter “Det har varit roligt att jobba tillsammans, vi har fått saker att hända. Kändes ju först som det skulle vara svårt att få sådana här arkitektgrejer att bli precis som det var tänkt”.

”Som ledare brukar jag tjata om mina ledord som är professionalitet, lojalitet till uppdraget och roligt på jobbet – detta inryms verkligen i TechTensta. Jag är så glad att vara en del av TechTensta och stolt över att Stockholms stad/Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning gått in och förverkligat en dröm: från ungdomarnas idé till verklighet” säger Emma Delgado Diaz, projektledare och avdelningschef på Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

Bakgrunden till TechTensta är att ungdomar från Järva för några år sedan fick i uppdrag av stadsledningskontoret att utveckla idéer för hur informations- och kommunikationsteknikföretag i Kista kan föras samman med ungdomar i Järva. Under 2017 förverkligades ungdomskommissionens förslag genom att mötesplatsen TechTensta öppnade verksamhet i studenthuset Tensta Torn. Verksamheten ska nu utvecklas organiskt utifrån ungdomarnas intressen och i partnerskap med näringsliv, akademi och civilsamhälle.

Syftet är att öka unga intresse för teknik, få unga människor att upptäcka och intressera sig för den arbetsmarknad som finns inom teknikområdet samt att särskilt fokusera på att väcka teknikintresset hos unga kvinnor.

TechTensta är ett pilotprojekt inom Digital Demo Stockholm som bygger på ett långsiktigt partnerskap kring forskning och innovation mellan offentlig sektor, akademi och näringsliv med målet att Stockholm ska bli världens smartaste stad 2040.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.