Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Gustaf Vasa kyrka nominerad till Stenpriset

Nyligen restaurerade och ombyggda Gustaf Vasa kyrka är nominerat till Stenpriset. Kyrkan har moderniserats men med gedigna material och tekniker som knyter an till historien. Vår strävan är att det starka kyrkorummet ska vara en helhet där alla årsringar samspelar. Den nu tillagda årsringen görs lågmäld och blir värdig genom sin omsorg i detaljerna och höga kvalitet.

Bland annat har heltäckningsmattan från 60-talet ersatts av nya golv med golvvärme och kalksten från Öland och Kinnekulle. Mittgångens ursprungliga marmormönster är framtaget och bänkkvarterens nylagda golv understryker symmetrin och framhäver kyrkans unika blickfång – altaruppsatsen av Buchard Precht. Kyrkan har även genomgått en fullständig utvändig restaurering där den putsade fasaden återfått sin enfärgade, ljusa kulör, för att bättre framhäva de rika utsmyckningarnas skuggspel. Portiker och fönsteromfattningar av fransk sandsten har konserverats. Den nya hissentrén är inramad av sten. Nya av oss designade granitblock tillför sittplatser i de svårmöblerade prången längs fasaden. Släta hällar i Röd Bohus-granit knyter ihop kyrkbacken med Odenplan och förbättrar tillgängligheten. Läs mer i artikeln i Tidningen Sten.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.