Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Ikonbyggnader i final för ombyggnadspris

Två av Stockholms mest kända siluetter har nyligen återställts till sin forna glans. Gustaf Vasa kyrka vid Odenplan, Sveriges till volymen näst största kyrka, har åter fått sitt ursprungsutseende och samtidigt moderniserats. S:t Görans gymnasium på Kungsholmen, ett för Sveriges unikt exempel på “International style”, har konverterats till studentbostäder. Nu kan projekten vinna det prestigefyllda ROT-priset.

Gustaf Vasa kyrka från 1906 har genomgått en omfattande restaurering och ombyggnad. Hela kyrkan som ritades av Agi Lindgren har restaurerats invändigt och utvändigt. Dessutom har vi byggt om och förbättrat för anställda, besökare och konsertarrangörer enligt dagens lagkrav och förväntningar.

– De ändringar och tillägg som vi gjort har underordnat sig det ursprungliga utförandet, säger Mona Lantzourakis, ansvarig arkitekt från AIX. Viktigt har varit att i alla delar använda genuina och traditionella material som håller över tid och åldras värdigt.

S:t Görans gymnasium i kvarteret Vallgossen stod klart 1960 och har nu transformerats till ca 240 studentbostäder. Vi har restaurerat de mest betydelsefulla rummen enligt avvägningar mot de höga antikvariska kraven som ställts. Utsidan har renoverats och en tillbyggnad med bostäder har uppförts där det ursprungligen var planerat en hörsal. AIX gjorde bygghandlingarna och stod för den antikvariska expertisen medan Södergruppen har gjort detaljplan och förfrågningsunderlag.

Vallgossen är en byggnad som berör, skapad med fast hand av Leonie Geisendorf, menar ansvarig arkitekt Sven Ahlénius. Efter att byggnaden stått tom och förfallit är det nu riktigt härligt att se studenter i byggnaden igen! Byggnaden har transformerats från skola till studentbostäder och de stora fantastiska allmänna rummen är levande igen.

ROT-priset är Stockholms Byggmästareförenings prestigefyllda pris för ombyggnationer i Stockholm. AIX är stolta över att ha två projekt i final av totalt fem utvalda. ROT-priset delas ut den 25 maj i Stockholmsrummet på Kulturhuset och vid samma tillfälle hålls en debatt med rubriken Riva eller bevara.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.