Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Premiär för nya Hammarby IP

Lördagen den 17 april återinvigdes Hammarby IP, även kallat Kanalplan, efter två års ombyggnation. AIX har ritat den nya fullvärdiga fotbollsstadion som nu åter blir hemvist åt Hammarbys IF:s damlag i allsvenskan. Stockholms stad är uppdragsgivare och Esterand/Bauest har varit entreprenör.

Målsättningen har varit att skapa en av de finaste och mest moderna fotbollsarenorna inom svensk damfotboll. Den nya arenan får totalt 1037 sittplatser fördelade på två fasta läktare, 500 ståplatser ryms på en mobil läktare. En ny tillgänglig entré och hissar finns för de som behöver.

 – Vi är glada att medverka till Stockholms stads stora satsning på idrott och att Bajens klassiska arena får allsvensk standard. Denna satsning blir ett lyft för hela damfotbollen säger Klas Eriksson, ansvarig arkitekt på AIX Arkitekter.

Huvudläktaren rymmer omklädningsrum, domarrum, sjukvårdsrum, pressrum, sekretariat, tv-platser, kiosk, toaletter samt balkong för tv-kamera. Fjärrvärme är installerad på huvudläktaren och planen för att möjliggöra träning även vintertid. Dessutom har fotbollsarenan fått ny planbelysning, nytt konstgräs samt en löparbana längs ena långsidan.

 – Vi har valt trä för huvuddelen av konstruktionen eftersom det är ett klimatsmart och förnyelsebart byggmaterial, fortsätter Klas Eriksson.

Stommen är en klassisk limträkonstruktion med pelare och takkonsoler över sittplatserna. Läktartaken, gångbron och ytterväggarna är tillverkade av massivträelement som möjliggör snabbt och lätt montage. Även fasaderna består till större delen av synligt trä för att anknyta till det anrika klubbhuset.

Kanalplan/Hammarby IP invigdes 1915 med pompa och ståt av Gustav V och har under åren varit en viktig samlingsplats på Södermalm i Stockholm. Här har det främst spelats fotboll, ishockey och bandy, men det har också förekommit friidrott, boxning, dans och till och med speedway under några år på 60-talet.

AIX Arkitekter arbetar för närvarande med över 30 idrottsprojekt för Stockholms stads fastighetskontor. I förra veckan togs första spadtaget för Kämpetorpshallarna. Hjorthagshallen och Järvabadet planeras bli klart 2019. Västberga IP och Årstafältets Idrottshall med flera projekt är under projektering.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.