Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

AIX på Färgforum

Förra veckan medverkade Johan Rittsél, byggnadsantikvarie och Jesper Engström, arkitekt och delägare på Färgforum i Malmö. Temat för årets konferens var att kommunicera med färg. Vi föreläste om traditionella färgtyper i ny arkitektur med utgångspunkten och insikten att trä blir en allt viktigare byggnadsmaterial för att nå ett mer hållbart samhälle. Johan och Jesper visade hur vi i kulturarvsmiljöer infogat ny arkitektur med traditionella färgtyper för att få de nya tilläggen att passa in medan vi i nya miljöer använt de kulturbärande färgtyperna för att skänka husen mer autenticitet.

Som exempel på projekt där vi tillämpat dessa resonemang visade vi bl.a Sticklinge förskola på Lidingö som fick Rödfärgsprisets publikpris, Copper Hill i Åre, Järvabadet i Stockholm, Bravikens sågverk, Dressyrhallen vid Rosersbergs slott, Karamellans tillbyggnad på Drottningholms slott, Nedre Manillas tillbyggnad och Kata gård vid Varnhems klosterruin.

AIX har en stark tradition inom kulturvård och antikvariskt värdefulla byggnader och korsbefruktar den kunskapen med den samtida arkitekturen och moderna träbyggnadskonsten. Färgforum är ett nätverk för kulturvårdare inom färg som arrangeras årligen av Riksantikvarieämbetet. I år ägde konferensen rum som på Katrinetorp i Malmö.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.