Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Ljusduschen på Uppsala universitetshus i final till Design S

Den viktigaste samlingsplatsen på Sveriges äldsta universitet var inte åtkomlig för alla. Vi har skapat en tillgänglig entré till huset där belysningen kompletterar skyltningen. Nu är den så kallade ljusduschen i final till Design S, i kategori ljusgestaltning. Priset, som tidigare kallades Utmärkt Svensk Form, delas ut vartannat år i ett stort antal kategorier. Vinnarna koras på Design S-galan i Kulturhuset den 11 juni.

Universitetshuset i Uppsala med sin storslagna aula är än idag en av stadens största och viktigaste samlingsplatser. Men den har inte varit tillgänglig för alla. Under den stora renoveringen 2016-2017 har tillgänglighet, säkerhet och arbetsmiljö varit i stort fokus. Bland annat har vi rustat upp och tillgänglighetsanpassat den nedre entrén där man numera kommer snabbt och lätt upp i huset. Som komplement till olika typer av hänvisningsskyltar och digitala informationsstationer har vi arbetat med belysningen i taket.

Vi ville höja digniteten i de råa delarna av bottenvåningen genom att dölja installationer och addera koppar som material. Vi ville också göra en tydlig markering av vägen mot hissen. Det har vi löst genom att i taket placera två stora armaturer i egen design. Känslan ska vara lite av en ”ljusdusch”, att du via det varma ljuset ska ledas rätt utan att reflektera över det. Hissen har fått en extra tydlig skylt på branddörren och på väggarna kommer det placeras konst.

Det ska kännas lika högtidligt att anlända genom den nedre, tillgängliga entrén som genom den stora entrén. Den nedre entrén är sedan återinvigningen i oktober 2017 den officiella adressen till Uppsala Universitetshus och den tillgängliga entrén för alla. AIX har varit generalkonsult för det interiöra ombyggnadsprojektet och medverkat som husarkitekt i det exteriöra projektet för uppdragsgivaren SFV.

Team

  • Mona Lantzourakis, uppdragsansvarig, husarkitekt, idé, AIX Arkitekter
  • Silvia Las Heras, handläggande arkitekt och idé, AIX Arkitekter
  • Johan Bolin, medverkande arkitekt
  • Stig Djerf, Bjerking, el- och belysningskonsult
  • Ljusdesign, anpassning och produktion
  • Generalentreprenör, IR bygg

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.