Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Gustaf Vasa kyrka i final till ROT-priset

Gustaf Vasa kyrka har blivit nominerat till det prestigefyllda ROT-priset, instiftat av Stockholms Byggmästareförening för att främja ombyggnation i Stockholm.

Projektet är landets största kyrkorenovering sedan 60-talet och har genomförts inom budget och på tid, endast ett och ett halvt år. Fönstren glipade och uppvärmningen skadade den känsliga miljön. Alla tekniska system var bristfälliga liksom brandsäkerhet, tillgänglighet och arbetsmiljö. Det behövdes en omfattande renovering och ombyggnad för att anpassa kyrkan till samtida och framtida behov. Vår kollega Mona Lantzourakis har varit ansvarig arkitekt och det har varit många svåra avvägningar att göra.

En del av de tillägg som gjordes på 30-60-talen har ändrats tillbaka till Agi Lindegrens ursprungsutförande från 1906 i kyrkans centrum. I periferin har de lämnats kvar som årsringar.

– De ändringar och tillägg som vi gjort har underordnat sig det ursprungliga utförandet, säger Mona Lantzourakis, ansvarig arkitekt från AIX Arkitekter. Viktigt har varit att i alla delar använda genuina och traditionella material som håller över tid och åldras värdigt.

Gustaf Vasa kyrka uppfördes 1906 för att rymma de stora mängder människor som bodde i den nya stadsdelen Vasastaden. Kyrkan är näst störst i Sverige till volymen räknat och har norra Europas största inomhusgravplats med över 30 000 gravar. Den har också norra Europas mest betydelsefulla barockkonstverk.

 

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.