Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Gustaf Vasa kyrka i final till Årets Bygge

Renoveringen av Gustaf Vasa kyrka är landets största sedan 60-talet och har genomförts på tid och inom budget. Kyrkan uppfyller nu moderna krav på uppvärmning, brandssäkerhet, tillgänglighet och arbetsmiljö. Kistbärarna slipper ta trapporna och norra Europas främsta nybarockkonstverk är räddat för eftervärlden. Dessutom har kyrkans fasad och bänkar fått ny kulör, nya golv och fönster.

Vi på AIX Arkitekter är glada över att Gustaf Vasa kyrka blivit nominerat till Årets Bygge, byggbranschens stora pris som delas ut av Svensk Byggtjänst och Byggindustrin på Cirkus i mars. Ombyggnationen är landets största kyrkorenovering sedan 60-talet och har genomförts inom budget och på tid, endast ett och ett halvt år. Fönstren glipade och uppvärmningen skadade den känsliga miljön. Alla tekniska system var bristfälliga liksom brandsäkerhet, tillgänglighet och arbetsmiljö. Det behövdes en omfattande renovering för att anpassa kyrkan till 2000-talet och för framtiden. Vår kollega Mona Lantzourakis har varit ansvarig arkitekt och det har varit många svåra avvägningar att göra.

En del av de tillägg som gjordes på 30-60-talen har ändrats tillbaka till Agi Lindegrens ursprungsutförande från 1906. Bland annat har fasaden fått tillbaka sitt enfärgade, ljusa utförande för att bättre framhäva de rika utsmyckningarna. Fönstren har åter fått klarglas för bättre insyn och mer naturligt ljus. Bänkarna har återfått sin mörka ursprungsfärg för att grunda det omfångsrika rummet. Konservatorerna från Stockholms Målerikonservering har konserverat alla målningar på upp till svindlande 44 meters höjd.

– De ändringar och tillägg som vi gjort har underordnat sig det ursprungliga utförandet, säger Mona Lantzourakis, ansvarig arkitekt från AIX Arkitekter. Viktigt har varit att i alla delar använda genuina och traditionella material som håller över tid och åldras värdigt.

Den tidigare uppvärmningen fungerade dåligt och därför har golvvärme installerats. Heltäckningsmattan från 60-talet har tagits bort. Nu framhävs gångarnas utsprungliga mönstrade stengolv, som inramas av bänkkvarter med nya golv av kalksten från från Öland och Kinnekulle. Kyrkan har moderniserats och anpassats till de nödvändiga tekniska lösningar som behövs idag. Alla nya funktioner och tillägg ligger utanför kyrkorummet för att minimera inverkan på den kulturhistoriskt värdefulla miljön, t ex vaktmästarexpedition, tillgänglighetsanpassad wc, brudkammare, pentry, nya kontor, en ny entré samt tre nya hissar som tillgängliggör kyrkan och är viktiga för kisttransporter och ommöblering.

Gustaf Vasa är landets näst största kyrka i volym efter Uppsala domkyrka, och en av få nybarockkyrkor i Sverige. Altaruppsatsen är norra Europas främsta barockkonstverk och utfördes ursprungligen för Uppsala domkyrka. Kolumbariet under kyrkan är Sveriges största och rymmer 35 000 urnor.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.