Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Gustaf Vasa kyrka öppnar portarna igen

Första advent öppnar Gustaf Vasa kyrka åter sina portar efter omfattande renovering.

Renoveringen av Gustaf Vasa kyrka är ett av de största kyrkorenoveringsprojekten i Stockholm genom tiderna. Både in- och utvändigt har kyrkan genomgått en nödvändig och omfattande restaurering och ombyggnad. Sedan kyrkan byggdes 1906 har flera ombyggnader skett vilket resulterat i årsringar av förändringar. Många av de åtgärder som nu gjorts har gått ut på att plocka upp den ursprungliga formgivningen av Agi Lindegren samt att få de olika årsringarna att samspela med varandra. Till exempel har fönster åter fått klarglas för att släppa in mer dagsljus, så som de hade ursprungligen. Bänkarna har fått återgå till en mörkare kulör som grundar rummet och ger ett harmoniskt intryck. Fasaden har på nytt fått den ljusare, nästan vita, kulör som den hade från början. På detta sätt framhävs de rikliga utsmyckningarnas skuggspel i kyrkans karaktäristiska nybarockdetaljer. Den ståtliga kyrkan kröns av kors och fyrbåkar som, liksom urtavlornas visare, blivit omförgyllda med bladguld. En naturlig del i renoveringen har även varit rengöring och konservering av tak, väggar och golv samt putslagning och målning.

– De ändringar och tillägg som vi gjort har underordnat sig det ursprungliga utförandet, säger Mona Lantzourakis, ansvarig arkitekt från AIX Arkitekter. Viktigt har varit att i alla delar använda genuina och traditionella material som håller över tid och åldras värdigt.

Kyrkan har moderniserats och anpassats till de nödvändiga tekniska lösningar som behövs idag. Alla dessa funktioner ligger utanför kyrkorummet för att minimera inverkan på den kulturhistoriskt värdefulla miljön. Bland de nya funktioner och tillägg som är gjorda finns till exempel vaktmästarexpedition, tillgänglighetsanpassat wc, brudkammare, pentry, nya kontor, en ny entré samt tre nya hissar som tillgängliggör kyrkan för alla och är viktiga för kisttransporter och vid ommöblering. Mörkare stengolv med golvvärme har lagts in i kyrkorummet, vilket kontrasterar vackert mot de ljusare ursprungliga marmorgångarna och skapar vilsam symmetri.

Gustaf Vasa kyrka är en av Stockholms största kyrkor med plats för ca 1100 besökare. Nu kan allmänheten välkomnas till en kyrka med bättre tillgänglighet, akustik, ljus, klimat och komfort. Den första advent öppnar portarna igen och du kan åter uppleva denna ståtliga kyrka i all sin prakt.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.