Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Invigning av Kata Gård i Varnhem

I helgen invigdes utställningslokalen och väderskyddet över ruinen av Sveriges förmodligen äldsta kristna kyrkorum invid Varnhems klosterkyrka. Utgrävningen av ruinen påbörjades 2005 och nu ges allmänheten tillträde till platsen. Byggnaden är döpt till Kata gård efter kvinnan som härskade på storgården i Varnhem under vikingatidens slutskede och vars grav finns att beskåda i ruinen. Utställningen kallas Kristna vikingar i Varnhem och utvecklas allt eftersom fler fynd hittas i den pågående utgrävningen av storgården. Kata gård blir ett välkommet tillskott bland Västergötlands rika flora av kulturhistoriska utflyktsmål.

Invigningen lockade stora skaror trots det ruggiga vädret så väderskyddet kom verkligen till nytta. Högtidliga tal hölls av Maria Vretemark, arkeolog på Skaraborgs Museum och ansvarig för utgrävningarna, ansvarig arkitekt Magnus Silfverhielm, domprost Carl Sjögren och landshövding Lisbet Schulze. Statister i tidstypisk klädsel och kören i kryptan bidrog till den festliga stämningen.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.