Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Träbyggnad i fokus

Lars Johansson, delägare och arkitekt på AIX, höll fredag den 7 april ett föredrag om modern träbyggnadsteknik på Copperhill Mountain Lodge i Åre. Föredragningen var beställt av Åres kommunala bostadsbolag Årehus AB och EMC, Energi- och Miljöcentrum, ett nationellt näringslivsnätverk med rötterna i Halland. Tillsammans hade man bokat ett seminarium på Copperhill som avslutning efter EMC: s studiebesök i Norge och Trondheim på världens största massivträbygge Moholt, studentbostäder som totalt omfattar 6 500 kubikmeter massivträ. Copperhill med sina 19 000 kvm BTA var när det invigdes 2008 ett av Europas största trähus, ett faktum som idag lyfts fram i hotellets marknadsföring som green resort. På Copperhill berättade Lars om träkonstruktionernas möjligheter att globalt bidra till att tackla klimatfrågan och exemplifierade med AIX projekt i Åre, Copperhill Mountain Lodge, Brolägdan, Trägården med flera.

Aktuella studier och forskningsrapporter visar att 75-80 % av de koldioxidutsläpp en byggnad står för sker under byggprocessen. Om man bygger med väl planerad industriell teknik och logistik i trä kan man minska utsläppen med 50 %. Industriellt byggande i trä kan också effektivisera produktionen och minska kostnaden. AIX stadsplaneringsprojekt i Åre fokuserar inte bara på träkonstruktionernas betydelse för miljön. Planarbetet innebär även förslag till trafiklösningar som ska göra det lättare att ta sig fram i byn utan bil. Tillsammans utgör arbetet ett led i förberedelserna för ett Åre Wood Summit 2019 som planeras äga rum i samband med 2019 alpina VM i Åre.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.