Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Ombyggnad av Flemingsbergs station

Flemingsbergs station är en av Sveriges mest trafikerade stationer med 4,4 miljoner årliga resenärer. Stationen som byggdes på 80-talet behöver moderniseras för att bättre hantera den stora trafiken från befintliga arbetsplatser som Huddinge sjukhus, flera högskolor, polis och tingrätt. Flemingsberg expanderar kraftigt och nya bostäder och arbetsplatser planeras framöver. Dessutom kommer Centralstationen stängas för ombyggnad om tre år och då kommer alla fjärrtåg landa här för omstigning till pendeltåg. I samband med ombyggnaden får stationen ytterligare ett spår för att öka kapaciteten, så att det blir fyra spår för fjärrtåg och två för pendeltåg.

Vi har fokuserat på att förbättra flöden in och igenom stationsbyggnaden. Istället för en entré mitt på stationsbyggnaden gör vi två entréer i var ända av stationen. Utanför varje entré placeras tak för att skapa rumslighet, avläsbarhet och skydd för väder och vind. I samband med ombyggnaden vill Jernhusen öppna fler butiker för att generera intäkter och som service till resenärerna. Här har utmaningen varit att inte minska utan snarare öka inflödet av dagsljus och att skapa harmoni i brokigheten. De ytor som inte befolkas av butiker kommer kläs med ett egendesignat kakel för att skapa karaktär.

Ombyggnadsarbetet har påbörjats och beräknas vara klart i februari 2018.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.