Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

AIX-seminarium: Rekonstruktion i arkitektur och stadsbyggnad

Tack alla som medverkade i vårt seminarium på temat rekonstruktion i arkitektur och stadsbyggnad – vetenskap eller fiktion? Inom kulturmiljövården har rekonstruktionen alltid varit omdiskuterad. Är det möjligt? Blir det trovärdigt? Vilket är syftet? Ökar kulturvärdet eller minskar det? Frågan är aktuell på alla nivåer, från stadsutveckling och enskilda byggnader till rum och detaljer.

Arkitekt Anders Scherman, marknadsområdesansvarig för kulturmiljö och restaurering, inledde med några svenska exempel på mer och mindre vetenskapliga rekonstruktioner. Gästtalare denna gång var Nilsson Samuelsson, stadsplanerare vid stadsbyggnadskontoret i Dresden, som bland annat arbetar med återuppbyggnaden av de historiska kvarteren runt Frauenkirche. Vi togs med på en spännande resa med exempel från Berlin, Frankfurt, Potsdam, Coventry, Jakriborg och Las Vegas. Anne Teresiak, arkitekt här på AIX och uppvuxen i Dresden, levandegjorde hur Dresdenborna upplevde Frauenkirsche både som ruin och återuppbyggd och höll i en lång och intressant frågestund. Slutsatsen för dagen är att det är svårt att kategoriskt säga vad som är rätt och fel när det gäller rekonstruktion. Nilsson lämnade oss med ledordet för dagen: zweifel – tvivel.

Se filmen från seminariet nedan.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.