Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Kungliga Musikskolan på SVT och Årets bygge

Musik är flytande arkitektur. Arkitektur är frusen musik. Citatet tillskrivs Johann Wolfgang Goethe och har lånats för att illustrera det synnerligen lyckade mötet mellan musik och arkitektur som är Kungliga Musikhögskolan.

I helgen visade SVT2 dokumentären Vi äger drömmarna,  filmen om nya musikhögskolan. 1947 fattades beslutet att bygga världens modernaste musikhögskola och 70 år senare är det äntligen invigningsdags. Klipp från den stjärnspäckade invigningen varvas med intervjuer av studenter och prorektor Staffan Scheja. Dessutom visas byggnaden upp och två av arkitekterna, Tobias Rosberg och Annika Askerblom, berättar om arkitekturen. Programmet finns på SVT Play en begränsad tid. Så här skriver SVT om programmet:

Nya Musikhögskolan i Stockholm invigdes med kunglig pompa och ståt i januari 2017. Festen pågick i fyra dagar. I denna musikdokumentär visar arkitekterna runt i den nya byggnaden samtidigt som vi möter 200 av skolans studenter som sjunger och spelar på de olika scenerna. Vi hör alldeles ny musik av bland andra Jesper Nordin, Magnus Lindgren och Benny Andersson. En film av Sven-Åke Visén, Mikael Engström och Bengt Wennehorst.

På måndag är det dags för Årets Bygge, byggbranschens eget mötesforum med ett pris med samma namn. Vi håller tummarna för KMH som är nominerat och är representerade på plats genom Tobias Rosberg, ansvarig arkitekt, Annika Askerblom, ansvarig arkitekt konsertsalarna, Gunilla Persson, VD, Jasmina Jovanović Holm, handläggande arkitekt och Anders Rosenberg, delhandläggande stallet och fasader.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.