Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot

Ombyggnad av Vandalorum

Konsthallen Vandalorum i Värnamo är ett välbesökt utflyktsmål i Småland med högkvalitativa konstutställningar och även en mycket bra restaurang. Projektet har sin utgångspunkt i Sven Lundhs idé om konstens betydelse för skapande arbete i design och företagsamhet. Nu har konsthallen byggts ut med AIX-medarbetaren Magnus Silfverhielm som ansvarig arkitekt. Två lador har blivit tre och restaurangen har fått ett välbehövligt tillskott genom “Svens veranda”. Magnus, som också sitter i Vandalorums styrelse, har även ritat den tio meter långa och fyra meter höga bokhyllan för designlitteratur och buffén i engelskt rött, rostfritt och ek. 

Konsthallen bygger på ett koncept av Renzo Piano som ursprungligen omfattade tio hallar med en budget på 300 MSEK. Det bantades sedan ned till det mer ekonomiskt hållbara två hallar. På så sätt blev man oberoende av statliga stöd. Nu var dock tiden mogen att bygga ut eftersom besökssiffrorna är ständigt stigande och sista året uppnådde 70 000 personer. Ombyggnaden är finansierad med medel från penningstarka lokala samarbetspartners.

Invigningsfesten gick av stapeln den 21 januari och samlade 900 intresserade till vernissage för fina utställningar av Jonas Bohlin, Sara Möller och Ann Margret Dahlqvist Ljungberg. Läs mer i Dagens nyheter: Nya kulturella vattenhål berikar södra Sverige. Vandalorum ligger precis vid E4 och är väl värt ett besök.

 

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.