Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
2017.02.09

Invigning av Scenkonstmuseet

Efter två års renovering har portarna äntligen slagits upp för Scenkonstmuseet i G:a Kronobageriet. Torsdagen den 9 februari var det högtidlig invigning av kulturminister Alice Bah Kunke med stora delar av kultursverige. Efterföljande helg, 11-12 februari var det invigning och alla var välkomna. Den första utställningen på museet heter ”På scen” och låter besökaren kliva in i teaterns, dansens och musikens värld – framför och bakom kulisserna. Läs mer om invigningen i länkarna till höger.

Kronobageriet på Sibyllegatan är en av Stockholms äldsta bevarade industribyggnader. Byggnadens två äldsta delar byggdes som bageri och provianthus på 1640-talet. De två delarna sammanslogs genom en mellanliggande tillbyggnad som uppfördes på 1720-talet. Bageriverksamheten pågick till 1958 och efter att ha stått oanvänt en tid byggdes bageriet i slutet av 1970-talet om till Musikmuseum. Museet öppnade 1978 och den för tiden typiska och radikala gestaltningen av museets interiörer rönte stor uppmärksamhet och även en del kritik.

Statens fastighetsverk har under de senaste åren genomfört en genomgripande renovering, teknisk uppgradering och viss ombyggnad av museet. Målsättningen har varit att värna både det gamla bageriet och 1970-talets gestaltning samt ge museet möjlighet att utveckla sin verksamhet. AIX har upprättat ett vårdprogram för huset och har deltagit genom antikvarisk medverkan i ombyggnaden.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.