Gå till huvudinnehåll Gå till sidfot
Januari 2017

Högtidlig invigning av KMH

I torsdags var det dags för högtidlig invigning av Kungliga Musikhögskolan. Kungaparet, namnkunniga sponsorer, stora delar av musiksverige och -världen, studenter, lärare och professorer vid KMH, representanter för AIX Arkitekter och Akademiska Hus fyllde entréhallen. Prorektor Staffan Scheja avtäckte partnerskapsväggen i entréhallen och senare i sitt öppningstal riktade han ett särskilt tack till AIX för gestaltandet av campus. Entréhallens omfångsrika rum fylldes av sällsamma klanger när skolans månghövdade invigningskör bredde ut sig på de böljande balkongerna. Kungen talade om att det svenska musikundret inte uppstår ur ett vacuum. Stämningsfulla uruppföranden av Benny Andersson & Björn Ulvaeus, Magnus Lindgren och Karin Rehnqvist framfördes i den vackert rödskimrande Kungasalen.

Festligheterna fortsatte under fredagen till söndagen då allmänheten välkomnades på inflyttningsfest. På programmet stod konserter, spännande interaktiva installationer som “The buildning is an instrument” och “Beatbar” (spela på bardisk!), visning av KMHs unika högtalardome, möjligheter att prova på att olika instrument och att dirigera kör eller spela pop/rock/jazz, minimässa med studenter, lärare och utbildningar på plats. Samtliga konserter var fullbokade och det var fullt hus hela helgen.

Vi på AIX är oerhört stolta över KMH, och det var känslosamt och roligt att uppleva vårt projekt komma till liv, fyllt av människor och musik. Eller som Staffan Scheja sa när han citerade Johann Wolfgang Goethe i öppningstalet: Music is liquid architure. Architeture is frozen music.

AIX Arkitekter har arbetat med Kungliga Musikhögskolan sedan 2003 och varit ansvariga för formgivning av såväl de nya byggnaderna som konsertsalarna och teaterteknik i dessa, studios, restaurangen och det antikvariska uppdraget med att ta hand om det gamla stalletablissemanget och Gula villan.

Vill du hålla koll på oss? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.